Cirkler, grupper, bobler og kasser og som sagt: at være næsten ærlig

I en klassisk fuldemandsdiskussion med Philip og Bjørn i går på Café Grotten pointerede Philip, at en af de ting, der gør Google+ smartere end Facebook er cirklerne, der – som du måske allerede ved, din savvy Internetbruger – tillader at gruppere folk efter eks. familie, venner, bekendte, arbejde, osv. Derved kan man sikre, at ens mormor ikke opdager, at man har kastet op ud over sin væg, eller at ens chef ikke finder ud af, at man har en tatovering af en stor karpe på ryggen.

Jeg kan måske godt se pointen ift. børn: hvis jeg skriver, at jeg håber, at Donald Trump må blive brændt levende på bålet, så vil det være uheldigt, hvis lille Gustav tror, at jeg er sådan en, der godt kan lide at se folk blive brændt på bål og måske endda selv får lyst til at brænde nogen på et bål. Børns hjerner er ekstremt modtagelige, og man skal nok i nogen udstrækning passe på, hvad man fylder i dem (bl.a. derfor burde det som Hitchens eller Dawkins siger, ikke være tilladt at indoktrinere børn med regligion, men den diskussion passer vist bedre ind på min fine nye Ateisme-side). Når det er sagt, så er børn vist generelt klogere end de fleste voksne tror. Jeg var åbenbart ikke helt så god til at holde mig ude af børneopdragelse, som jeg troede, men lige et sidste skud på den plæne: hvad laver børn i det hele taget på sociale medier? (ud og leg…ud og løb efter det dæk med en kæp!)

Jeg kan også se pointen ift. SPAM: flertallet af mine venner er formodentligt ret ligeglade med, at Miranda IM v0.9.29, hvor de endelig har fikset fejlen MSN: Fixed crash when contact specifies avatar with improperly encoded hash, er kommet. (jeg er helt klar over det ironiske i, at du sandsynligvis læser det her, fordi jeg netop har spammet dig med denne besked…en af mine delpersonligheder er jo tydeligvis en opmærksomhedsluder – beklager!)

Men min overordnede pointe er denne: bør man ikke stræbe efter at leve sit liv, så alle (voksne mennesker) kan kigge med? (måske er det en af pointerne med denne blog) Lidt i stil med Kant’s kategoriske imperativ:

Act only according to that maxim whereby you can, at the same time, will that it should become a universal law.

Må mor og far ikke få at vide, at du ikke gider at komme til tante Olgas fødselsdag? Så fortæl dem, at du ikke gider, eller suck it up og tag med og drik dig fuld i gratis vin!

Synes du dine kollega eller ven er dum? Så snak med ham/hende om det. Hvis det er noget, du ikke føler, du kan snakke med ham om, eller du bare har lyst til at svine en person lidt til overfor andre, behøver det så ske på Facebook eller Google+? Email, instant messaging, sms og gud forbyde det, telefonen eller endnu værre, møder i den virkelige verden, findes jo stadig.

Er du bange for at miste dit fancy bankjob, fordi din chef opdager karpen? Eller bange for ikke at få jobbet, fordi du da “vist fjoller lidt for meget rundt i weekenderne”? Vil du virkelig gerne arbejde et sted, hvor man ikke må opføre sig som man i virkeligheden er? Og igen, hvis du er bange for det, så lad dog være med at skrive om det på et socialt medie eller i det hele taget Internettet!

Mon ikke min pointe så småt er trængt igennem. Om I så er enige ved jeg ikke. I er velkommen til at komme med eksempler, hvor cirklerne og boblerne kan være nødvendige. I ophedede diskussioner, kan jeg stadig have lidt stolthed og dumstædighed i mig, men ikke så meget, at jeg ikke grundlæggende altid ønsker at blive klogere.

Et sejt, men ikke det bedste bilede fra I Bike CPH-fotokonkurrencen

2 tanker om “Cirkler, grupper, bobler og kasser og som sagt: at være næsten ærlig

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s