Land af vask og ost

Albanien. Her er et land hvis indbyggere elsker smeltet ost (djath) næsten lige så meget som de elsker Mercedes. Og ikke mindst at få vasket (lavazhet) deres Mercedeser: Vores land sejler, og jeg bor i et blikskur, men hvad gør det, hvis min bil er ren!?

På første dag i Tirana blev jeg holdt i hænderne af to gamle mænd, fik elevatorblikket adskillige gange af samme unge fyr hånd i hånd med en anden fyr, mens de lige skulle spørge om noget. Jeg blev kysset to gange på hver kind og var millimeter fra at blive kysset på munden af en charmerende ung mand med to kun fortænder og halvrådne af slagsen. Under aftensmaden blev jeg naturligvis omfavnet og kysset på kinden af en lille gadesælgende dreng. Barcelona og Buenos Aires, gå hjem og vug: homoeventyret starter og slutter i Tirana.

På tredje dag i de albanske alper Nordalbanien fandt jeg ud af præcis hvor tæt man kan komme på at kaste op af en person, der stinker af hvidløg. Altså ud over hele kroppen. Det hjælper ikke at bumle rundt i en varm furgon samtidig. Jeg fandt også ud af, at man i denne del af landet med pæn sandsynlighed vil blive slået ihjel for at kigge på bondemandens kone (der naturligvis tilbringer morgen til aften i køkkenet for at lave mad til alle gæster). Rart at folk går op i noget, men alligevel.

På femte dag i Albanien fandt jeg ud af, at det minimum på ét punkt er præcis ligesom Vietnam. Masser der bevæger sig med offentlig transport (bus eller furgon) skal underholdes og hvilken bedre måde end folkesange blandet med techno skruet op på max volumen.

Generelt kan man sige om Albanien:

 • Det er ufatteligt smukt: bjerge og strande som på film.
 • Det er ufatteligt billigt: en tier er en fair pris for en pizza, ik’?
 • Folk er nogle ufatteligt store miljøsvin: ja, mor til fire, lær dine børn at kaste bananskralder, slikpapir og tomme chipsposer ud af vinduet på den kørende bus. Det er helt rigtigt.
 • Vær ikke bange for stenskred og væltede lastbiler på små bjergveje: buschaufføren skal nok finde en vej udenom!
 • Hvis man kan lide piger i høje hæle, korte shorts, palietter og i det hele taget ting der blinker og dytter, er Tirana stedet at opholde sig (*host host* – ingen nævnt, ingen glemt).

Hvad Albanien mangler i infrastruktur og strukturfacisme, gør de op for i hjælpsomhed, venlighed og åbenhed. Gange 10. Du går på bar, bestiller to øl, får pludselig gratis rejer og to store øl, du ikke har bestilt. Du tænker: Så fint de lige plovede os der, indtil du opdager, at de faktisk ikke engang vil have penge for de første to øl, du bestilte.

Bare lad være med at tage billeder af gamle mennesker. De knytter næven og råber af dig, fordi de tror, du er spion fra det kommunistiske styre (soooooom døde for 22 år siden)

Endeligt vil jeg sige, at maden i Albanien er dårlig. Så er det sagt. Den er dog som sagt også billig og fuld af smeltet ost, hvilket vel må være en formildende omstændighed. Skulle du alligevel forsøge dig med lidt grøntsager eller måske bare et par vindruer, så forbered dig på en dag eller to på kummen med den forkerte konsistens bagi. Her kan lykken dog pludselig ramme som et lyn lige midt i maven med en hånd for panden og passende lavmælte stønnelyde, der – hvis resten af Albanien og evt. dit selskab har gjort, hvad de skulle – gør, at du næsten glemmer, hvorfor du sidder der.

Faleminderit, er vist det man ville sige på shqip.

IMG_7313

4 tanker om “Land af vask og ost

 1. Min kone og jeg var i foråret 2016 i Albanien. Jeg genkender ikke meget fra ovenstående indlæg. Maden var aldeles lækker og meget billig. Hoteller og private Bed and Breakfast ligeledes meget billige og høj kvalitet. Morgenmaden alle steder meget varieret og velsmagende. Tiranas indre by er fuldstændig renset for skrald , det kniber det med ude på landet, men en kæmpestor affalsbunke som beskrevet i indlægget så vi ikke. Jeg filmede mange ældre mennesker helt uden problemer og mødte kun et vredt menneske. Det var i byen Lazaret nær Giokaster, her rensede politiet sidste år byen for europas største hashmarked. En ældre kvinde med kost som eneste våben truede mig da jeg filmede hendes hus og have. Vejnettet er forbedret de sidste par år, men pas på, albanerne kører ikke efter de samme regler som her i Danmark. Jeg har lagt en video på nettet, der så ærligt som muligt forsøger at afdække den lille smule vi så i foråret 2016. Gå ind på colorful Albania You Tube Bo Lykke Jørgensen.

  • Hej Bo

   Tak for din kommentar. Mit indlæg skal nok læses med et glimt i øjet, og jeg håber da bestemt også, at det afspejler flere positive ting ved Albanien, eks. menneskene og naturen.

   Jeg kunne ikke finde din video på YouTube (link gerne til den), men jeg er glad for at høre, at jeres tur var god. Og så er jeg glad for at høre, at der er andre derude, der også tager lidt skæve steder hen.

   • Prøv istedet Albanien Bo Lykke Jørgensen you tube, så skulle der gerne komme en lille skrabet udgave på 10 min. Jeg havde ellers en 30 minutters med mange af de oplevelser jeg nævnte i mit svar, men den er lukket ned af ophavsmæssige grunde ??? Forresten er drikkevandet aldeles rent overalt i landet, det kommer fra underjordiske kilder, hvoraf en del så fjernt som Grækenland, så din påstand holder altså ikke “vand” Deres grøntsager er usprøjtede ( vi har ikke råd til at sprøjte) , siger de, og deres æg er som små håndgranater, mindre end vores men med en så tyk skal, at de sommetider overlever at blive tabt på jorden.
    p.s. Om du er interesseret sender jeg dig gerne en dvd med hele turen som vi oplevede den, ( jeg er rimelig god til at filme ) Til efteråret tar jeg til nordalbaniens alper for at vandre rundt med en ven, ( vi har begge rundet de 70 ), og er ikke synderlig nærvøs. Galninge kan man støde på overalt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s