Kære Jesus, tak for flæskesvær!

Over 1 million danskere har nu meldt sig ud af Folkekirken, fortalte de i går morges i P1. Der er nu dermed mindre end 80% af danskerne, der er medlem af den danske folkekirke. Da der blev spurgt til, hvor folk var forsvundet hen, blev der svaret, at de var sivet til forskellige trosretninger (grundet globalisering). Ikke én gang blev en afskygning af ordet “ateisme” nævnt, og det provokerede sgu den trosløse skibsdreng lidt.

Er det så crazy at forestille sig at folk simpelthen er holdt op med at tro på spøgelser, gamle mænd i skyerne og meget apropos for årstiden, nisser?

Heldigvis er der – i et land som Danmark – stor forskel på, hvad folk tror på, og hvad man vælger at basere sit samfund på. Og jeg er jo klar over, at folk i stor stil tror på nisser (uanset om de er medlem af Folkekirken eller ej), og nok altid vil have behov for at tro på nisser. Jeg synes sådan set også, at folk skal have lov til at tro på nisser: derhjemme, med vennerne og i whatever mærkelige nisseklubber, de har lyst til at være med i. Men er det urimeligt at synes, at det vil være smartest at basere sit samfund på rationalitet, videnskab og så vidt muligt, objektivitet – og at folk, der ønsker at basere samfundet på nisser, er lidt fjollede….at best?

“OK ok, der er måske noget om det, men er religion og tro ikke en af de få ting, der holder os sammen som mennesker? Er det ikke disse ting, der gør, at vi har specielle traditioner og højtider som julen? Hvilken anden ting skulle kunne forene os på samme måde?”

Hvis vi ser bort fra diskussionen omkring, hvorvidt vi behøver religion for at være gode mennesker (behøver jeg sige andet end at folk behandlede hinanden pænt (bl.a. for at overleve) lang tid før de fandt på religion?), så synes jeg igen det er at undervurdere os som mennesker, at mene at vi – givet en passende mængde tid (som et outrageous eksempel, lad os sige lige så lang tid som religion har haft – ok, halvér den! (ingen long division lige før jul, sorry!)) – ikke kan finde på nogle mindst lige så meningsfyldte og hyggelige højtider som julen.

Men altså, lad os da endelig fortsætte med at blive fejre jul. Det er jo dejligt at se familien i ny og næ, anden og vinen er god, og gaverne kan for det meste byttes. Men du kommer ikke til at se mig forrest i demonstrationen, når dansen om juletræet bliver erstattet af grillfest og pool party (global opvarmning, du ved) og de varme sokker (ok, Star Wars – The Old Republic) fra tante Gurli af geder (og knæklys!) til Afrika (SPRING BREAK CONGO 2017!!!).

Så hvad er konklusionen? Afskaf Folkekirken? Hmm, jeg ved det sgu ikke. Som jeg har snakket med flere om, så lader det til, at der er en tendens til, at i de lande, hvor stat og kirke hænger sammen, er de lande, hvor religion og tro har mindst indflydelse på samfundet, paradoksalt nok (der er forskellige teorier, men dem tager vi en anden god gang).

Og så mest fordi jeg kan, men også fordi det jo kun er jul én gang om året:

Religion is an insult to human dignity. With or without it, you’d have good people doing good things and evil people doing bad things, but for good people to do bad things, it takes religion.

– Steven Weinberg

Happy holidays, all!

En tanke om “Kære Jesus, tak for flæskesvær!

 1. Jeg er blevet gjort opmærksom på, at mit indlæg er lidt af en rodebunke, en sammenblanding af tanker vedr. traditioner og religion. Det er jeg enig i, så for at dele det lidt op….

  Så er mine pointer omkring religion, at:

  * Mange måske er blevet ateister/agnostikere og ikke nødvendigvis gået til andre religioner.
  * Verden hverken bliver et dårligt eller ikke-hyggeligt sted, hvis vi ikke har religion.
  * Vi ikke har vores humanistiske værdier fra religion.

  Og mine pointer omkring traditioner, at:

  Jeg kan godt forstå behovet for traditioner, og jeg har i princippet ikke noget imod dem. Personligt er jeg bare ikke særlig traditionsbunden, men kan jo godt respektere, at det er der andre, der er. Jeg siger jo også bare, at det nok ikke bliver mig der kommer til at kæmpe for at holde særlig mange traditioner i hævd.
  Så rigtigt nok har folk nok brug for traditioner som julen (måske for ikke at blive rodløse, hvad det så end betyder?), men hvis ikke hedningene eller de kristne (whatever man nu vælger at se julen som) havde fundet på julen, så havde vi garanteret fundet på noget andet mindst lige så dejligt og hyggeligt selv.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s