Hvad for vi ud af det?

Jeg er med dig hele vejen, Stephen! Jeg er præcis ligesom dig: eks-sprogfacist der forsøger at være løs på tråden. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det ikke gør lidt ondt i øjnene at se når folk “arrangere festen”, og siger de “håber der er mindre biler på vejene imorgen end der var idag”, men jeg forstår jo udmærket, hvad de mener. Jeg kan jo godt se, at det er mit “problem”, ikke deres.

Det er måske bare et simpelt oprør mod ensretning og leder jo nok lidt tilbage til hvor meget sjusk der er nok, men hvor meget skal vi bekymre os om sproglig korrekthed (hvis man i forvejen har hang til lister, kasser og struktur, så må jeg på det kraftigste advare mod at læse noget som helst relateret til datalogi)? Skal der overhovedet være sproglige regler? Helt uden regler ville kommunikation nok være ret svært, og med for mange regler ville tingene nok blive (er) ret så kedelige. Som sædvanlig havner vi et sted i midten. Selv sproget har åbenbart svært ved at være et unikt snefnug (er der overhovedet nogle områder, hvor en ekstrem holdning bare er det helt rigtige? Alt det her roden rundt på midten bliver sgu lidt kedeligt i længden).

Ud over (eller er det “udover”?) smålighed tror jeg også, at der kan være et element af stolthed i det. Kommaregler, ét-eller-to-ord-problematikken, nutids-r, bindestreger (min store kæphest – og et svagt punkt), ejefald osv. og så videre er jo noget, man kan være god til. Måske noget der er nemt at være god til. Jeg bliver nødt til at spørge om hjælp til at afgøre antal kombinationsmuligheder (permutationer?) for x parametre. Jeg kan ikke finde ud af at tegne to ænder i en sportsvogn, og jeg ved ikke hvorfor man bliver tyk af for mange kulhydrater. Men korrekt dansk: dét kan jeg da (sådan da)! Og hvad kan jeg så bruge det til? Den dag samfundet beslutter, at selv eksaminer og jobsamtaler ikke længere kræver korrekt dansk, der håber jeg, at jeg – og alle som mig – har fundet andre ting at gå op i – og opdaget andre evner i os selv.

Så hvis der er nogen, der læser med, der undre sig over hvorfor det hele skal være så stift eller bare er ligeglade, om deres komma regler er nye eller gamle, så må nattens råd være: skriv løs! Gå amok, vær kreative, skid hul i fejlene (præcis det samme jeg burde sige til mig selv med det spanske (på den anden side er der en venlig pige, der synes jeg er for hård ved mig selv, så vi lukker ned for selvkritikken her)). Jeg synes det er fantastisk at læse om jeres rodede kærlighedsliv, vanvittige færgeporno og crazy byture – også selv om det måtte gøre lidt åndt i øjnene at læse (eller måske netop derfor).

(Dedikeret til Philip)

2 tanker om “Hvad for vi ud af det?

  1. Nu hvor du netop selv nævner den sproglige korrekthed, så mener du “får” og ikke “for” i overskriften, Ik? 😉

  2. In many ways, the work of a critic is easy. We risk very little, yet enjoy a position over those who offer up their work and their selves to our judgment. We thrive on negative criticism, which is fun to write and to read. But the bitter truth we critics must face, is that in the grand scheme of things, the average piece of junk is probably more meaningful than our criticism designating it so. But there are times when a critic truly risks something, and that is in the discovery and defense of the new. The world is often unkind to new talents, new creations. The new needs friends.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s